Besökare idag


måndag 29 mars 2010

Från saga till verklighet....

Ytterligare en jävla måndag är snart överstökad, vi närmar oss Påskbordet med Sill och övriga tillbehör.......

I DN skrev man häromdagen på debattsidan att Sveriges vapenaffärer var en av grundorsakerna till att övergången från apartheid till demokrati misslyckades..

Så här stod det i fetstil:
Sydafrikanska och svenska kyrkoledare: Vapenaffären mellan Sverige och Sydafrika har utlöst en våg av korruption som försvårat övergången från apartheid till demokrati. Det finns en stark känsla av solidaritet mellan Sverige och Sydafrika. Därför är det en skam att vapenlobbyn utnyttjat denna goodwill för att sälja stridsflygplan. Sydafrikas regering har givit efter för ekonomiskt absurda argument. Löften om att vapenaffären skulle skapa mer än 65.000 arbetstillfällen har till exempel hittills visat sig vara tomma ord. Vapensamarbetet påbörjades utan hänsyn till de långsiktiga effekterna på våra samhällen. Men det finns fortfarande tid att dra lärdom av misstagen. Vi kräver att kontraktet upphävs och att erlagda kostnader återbetalas, skriver Desmond Tutu, KG Hammar, Thabo Makgoba och Karin Wiborn.

Det har ständigt varit bråk om att Sverige exporterar vapen till andra länder, det sägs alltid att "vi och våran vapenexport är något av det ondaste som går att hitta".

Ska vi gå efter vad förbudsivrarna säger så löser vi alla problem med vapenhandel i världen om Sverige slutar att sälja sina vapen.

Om man ser krasst på situationen så har vi ett kunnande inom vapenteknologi som har gjort att svenska vapen efterfrågas av försvar över hela världen.

Vi utvecklar inte vapen för att sälja dom i första hand, utan för att stärka vårt eget försvar, kostnaden för detta är enorm och kan man då genom försäljning av dessa (till länder som inte sysslar med anfallskrig), få tillbaka en del av investerat kapital så kan inte jag se varför man inte ska sälja sitt kunnande.

Dessutom verkar det för mig helt otroligt att apartheiden skulle stå och falla med Svensk vapenhandel....?

Dom sista som ska uttala sig om förtryck och krigsföring är fan i mig Svenska Kyrkan som i alla tider har varit dom största förtryckarna sett historiskt.....

Jag säger: Har vi en vara och ett kunnande som efterfrågas inom exportsektorn, så använd den möjligheten att tillföra kapital till landet....


I min godtrogna värld så tror jag att det blir bättre kontroll på vapenhandel över hela världen om civilicerade länder får pyssla med den under kontrollerade och öppna förhållande än skrupelfria småmyglare i det dolda, att vapenhandeln skulle upphöra om vi slutar exportera är en stor jävla utopi...!

Grumpy....

2 kommentarer:

  1. Vapenhandeln verkar vara en smutsig bransch. Dock är det den smutsiga hanteringen det är fel på, inte att sälja vapen generellt.

    När djur missköts på bondgårdar skärper man reglerna och ökar inspektioner osv, man föreslår inte att man ska avbryta allt jordbruk

    SvaraRadera