Besökare idag


tisdag 28 september 2010

Var är den snö som föll i fjol och andra intressanta frågor......!

Det är mycket som man kan undra över, t.ex. varför pratar inte hela världen samma språk, om vi tar Finland och Sverige, så var Finland under jävligt lång tid Svenskt och då borde ju Finnarna ha pratat Svenska och då kan man ju undra när uppstod Finskan och var kom den ifrån, var det några gubbar som bara en dag sa att nu ska vi prata ett helt annat språk, det är fan i mig längre avstånd mellan södra Finland och norra än vad det är mellan Stockholm och Helsingfors och samma sak gäller mellan Skövde och Happaranda men där har inte språken separerat från varandra......?

En annan sak som skribenten undrar över är ju hur Vikingarna kunde göra sig förstådda över halva världen, eftersom dom tydligen kunde syssla med affärer ända nere i nuvarande Turkiet, dom kunde ju knappast kuta in hos bokhandlaren Styrbjörn Haraldsson på hörnan innan avresan och köpa en parlör....?

Visste ni föresten att några lärda individer påstår att ordet Ryssar och Ryssland kan ha uppkommit under Vikingatiden på grund av ditflyttade Vikingar....? Det sägs att dom ursrungligen skall ha kallats Rosar och Rosland, detta skall ha uppkommit av att dom kom från Roslagen i skärgården och att sedan förvrängdes detta genom seklers ändrade uttal......?

Mycket konstiga saker sker genom förändrade uttal och omständigheter som ofta har en naturlig förklaring, några exempel kanske vår vän Zapata vill ha, han köper inte vad som helst den herren:

Runt kudden i sängen har vi örngott (riktigt örngott borde vara åkersorkar eller annat småvilt), detta sägs komma av att när kuddar var sydda av grova tyger och stoppade med halm och annat skit, så kom någon stjärna på att ett tunnare tyg utanpå skulle vara skönare för örat, då döpte man det till "örongott", sen har tiden gjort sitt.....:-)

Skorsten är också ett jävligt konstigt ord, säger ingenting om vad det är, men om man betänker att man murar stenarna "omlott" eller ännu mer riktigt på "kors", då förstår man genast att det rätta skall vara "Korssten", mycket skit snurrar i skribentens skalle, det är inte konstigt att han börjar få sämre balans på ålderns höst.....:-)

Ni som känner mig väl, har säkert hört frågan: Heter det en Apelsin, eller ett Apelsin.....?
Svaret skall grundas på att Ahlströmer (gubben som lanserade potatisen i Sverige), glömde att upplysa folket om att det inte gick att käka blasten, varför många dog som åt fel bit......:-) När sen Ostindiska Compagniet kom från Kina med porslin, så hade man även med sig en frukt som i alla andra länder i världen har sitt namn efter färgen Orange, men man vågade inte försöka lansera den utan att ge den ett namn som Svenskar kände igen d.v.s. Apel från Kina som gick till ApelSina och slutligen Apelsin, så vad vi egentligen säger är: ETT ÄPPLE från KINA.....!

Tänk vad mycket nyttigt man kan lära sig på en blogg, vill man hitta fler förklaringar runt vårat språk, så kan man hitta hur mycket som helst, eller t.ex. den Logiska förklaringen till varför alla Katter har minst TRE svansar:
Ingen katt har två svansar, det kan vi vara överens om.....?
En katt måste ha en svans mer än ingen katt.......!
Så om ingen katt har två svansar, så måste en katt därför ha minst tre svansar....:-)

Nu har skribenten åter igen bjudit er på centrumplats i samtal runt matbordet på helgens galamiddag, som jag utgår ifrån att ni kommer att gå på.....:-)

Annars är allt som vanligt, jag blev bortkörd från tangentbordet vid kontorsdatorn (skulle tydligen användas av hälften, till något nyttigare än skribentens tvivelaktiga kunskapsförmedling), så nu ligger jag i "bingen" och lider med jag plitar ner det sista för aftonen.....:-)

Hepp, på er, Sov Gott eller God Morgon som vanligt, skribenten är ju en vanemänniska och ganska van vid det som kan bli vanebildande, bland annat vansinnighet och Van Morrison....:-)

Grumpy (Dösnackaren) Old Man

3 kommentarer:

  1. Godmorgon Clarre ☺.
    Nu blev det lite intressant! Gillar detta med ord och språk. Det med vikingarna är mycket intressant. Turkiska är inte så himla svårt. Men minnet är inte som förr. Förstår inte hur dom gjorde sig förstådda ändå. Pratar du Svenska heter- Isvece Biliyorumusunuz? Blir fritt översatt, Svenska pratar du? uz i slutet betyder att det är en fråga.
    Synd att du inte är här i helgen. Acke ska ha 50 års fest så du hade not trivts som fisken i vattnet. Trevlig dag. kram på dig, svampkungen ☺.

    SvaraRadera
  2. Då kommer ett litet inlägg, Heter det:
    En Elektrisk Gasspis, eller Ett Elektrisk Gasspis? G

    SvaraRadera
  3. Ja det kan man fråga gasverket eller elbolaget, men med tanke på att Fortum stänger av gasen efter att ha lovat Stockholmarna att gasen skulle bli kvar, sä kanske det blir nästa storsäljare i Stockholm, kanske kan man få dom i fyrekrig versionen.....:-)

    SvaraRadera