Besökare idag


onsdag 15 september 2010

Politik eller inte politik, det är frågan........?

Gårdagens inlägg på politiksidan handlade ju lite om polisen vilket osökt leder oss in idag på sådant som polisen inte gillar, dock är det lite politik i det hela och kan ju vara ett alternativ för soffliggarna på valdagen, eftersom dom den dagen kommer att få lite spilltid, medan vi andra uppfyller vår samhälleliga plikt genom att under glädje bege oss mot den lokala vallokalen..:-)

Detta är nu ingenting som skribenten uppmanar er att testa, utan detta är endast att ses som ren upplysning, skribenten är en stor läsare av allt som existerar i skrift och inte är i novell eller romanform, med andra ord så läser skribenten sådant som man lär sig något av, sen kan man ju fråga sig om det är till någon användbar nytta.....?

Lite av sakerna testade skribenten på det glada 60-talet, när man kunde gå omkring och vara rödögd mitt på dagen och inga vuxna människor förstod vad det var utan alla trodde att barnen var förkylda...:-)

Skribenten har haft en konversation med Södermalms Pärla på Facebook angående Rödvit Flugsvamp som damen  ifråga trodde att man kunde nästan dö av, detta är en djävla myt och inget annat, troligen är skälet till att den har ett kors i svampböckerna att man inte vill att folk skall peta i sig den beroende på att den ger "hallisar", för den icke bevandrade kan skribenten tala om att "hallisar" är ett "fackuttryck" i drogvärlden och betyder att den "drabbade" ser saker som inte riktigt syns för oss andra.......:-)

Den korrekta termen för detta syntillstånd som är en stark förvirring i kombination med hörselupplevelser är: Hallucination.....!

Folk som hör det ordet tror att det är farligt, men i så gott som samtliga fall av framkallad hallucination så vet den drabbade att det är en förvrängd sinnesuppfattning som är tillfällig och därför kan njuta av den för stunden, dock kan en sådan hos en person med schizofreni skapa ett okontrollerbart skräcktillstånd som innebär livsfara för både personen och omgivningen.....!

Kort sammanfattning innan vi återgår till Flugsvampen, är du puckad i roten från start, så pilla inte i dig en massa droger (förmodligen behöver du dom inte), testa inte detta som skribenten skriver om, detta skriver jag i utbildningssyfte (det här är ingen djävla kokbok, det är en blogg), nu när detta är klargjort, så återvänder vi till den Rödvita Flugsvampen (OBS. bara den flugsvampen, inga andra sorter)...!

Historisk sett så har nordbor lekt med verkningarna av den sedan Vikingatid, den har även använts som handelsvara "efter användandet", det låter märkligt och vi återkommer till det lite senare, för att ni ska förstå vad som är verksamt i svampen så får ni här en kort info:

Gift och verkan:

Röd flugsvamp innehåller samma gifter som panterflugsvamp och brun flugsvamp dvs. bl.a. ämnena ibotensyra och muscimol. Dessa gifter påverkar nervsystemet och ger symptom som illamående, hjärtklappning och hallucinationer.
Har i en del kulturer brukats som berusningsmedel, bl a av folkslag i nordöstra Sibirien samt Vikingar.
I sverige har den i folkhemmen använts som fluggift och som medel mot vägglöss.

Den går att använda färsk, men då blir dom "negativa effekterna" mer påtagliga, effekten är nämligen att nackdelarna kommer före ruset till skillnad från alkohol då dom negativa effekterna hos kroppen kommer dagen efter, torkas den i max. 50 grader så reduceras illamåendet och hjärtklappningen till nästan obefintlig nivå dock börjar effekten med magont som kan vara kraftig hos känsliga människor man tror att Vikingarna kan ha haft den i sitt mjöd för att förstärka lyckokänslan om så är fallet, så kan det förklara den s.k. bärsärkargången, skribenten kan tänka sig att en packad Viking med magknip inte var så verbalt aktiv utan snarare valde en lite våldsammare metod att visa sitt missnöje över att ha magknip och dessutom kraftigt berusad, men detta är endast en teori (inte skribentens egen teori utan forskning inom folkmedicin) och har inte kunnat bevisats, däremot vet man att den aktiva substansen i svampen inte bryts ner i kroppen utan lämnar kroppen med urinet, det sägs att under vikingatiden så kunde man byta sitt "svampurin" mot en ko i områden där det var för kallt för att brygga alkohol (därav handelsvara), då förstår man värdet av ruset.....!

GE NU BLANKA FAN I ATT PROVA SJÄLVA, för att försvåra detta så utelämnar skribenten dos och process, tar man för mycket kan följderna bli ödestigna, bara så att ni vet......!

Många andra växter har använts på samma sätt, men med annan beredning, en växt med kraftigare hallucinationer är Blomman För Dagen, men bara den som har det latinska namnet Impomoea Purpurea (kan vara felstavat), en växt som däremot var väldigt nyttjad i folkhemmen förr i tiden till att behandla hosta med är Tussilagon (men endast bladen, som skall torkas), dessa lades sedan på glöden i öppna spisen och den sjuka fick andas in röken, många har ju undrat varför den i folkmun kallas Hästhov, det har sin förklaring i att namnet har förvrängts genom sekler beroende på att vi fick möjlighet att få hostmedicin i flytande form och Tussilagons goda verkan föll i glömska, den hette under sin aktiva tid i folkmun HostHäv och inte HästHov......:-)

Fan vad skit han lär er den där skribenten, onödigt vetande är dock en maktfaktor på alla finare middagar, drar ni till med det ni nu har lärt er så kommer ni att vara centralfiguren under hela den middagen......:-)

Nu orkar jag inte "tjöta" mer med er, ni får leka med någon annan, men innan jag lämnar er så sticker jag dit en länk om Mona, där hon får visa att hon har full koll och är lika trovärdig som jag ser henne nu till valet....:-)

Mona

Sov Gott eller God Morgon, i morgon blir det kanske lite mer politik om ni inte misstycker, kanske kommer det mer onödigt vetande till helgen, den som har elever får se, sa fröken och log.......:-)

Grumpy (Medicinmannen) Old Man

1 kommentar:

  1. Godmorgon på Ön ☺..
    Nu smakade kaffet lite godare. Men tror fortfarande man kan dö av flugsvampen. Dosen tänker jag på då.. Käkar man upp gänget du har på bilden tror jag nog man faller platt till marken för att sedan aldrig komma upp igen! Hosthäv var intressant. Ska kolla upp det och torka bladen till våren och ha i Häxans skafferi på Söder. Tack för tipset kära Clarre..
    Kram/p

    SvaraRadera