Besökare idag


fredag 14 januari 2011

Vem vinner på att du använder lågenergilampor.....?

Äntligen kan vi slå hål på myten om att man spar energi i sitt hem genom att använda dom jävla lågenergilamporna, enligt miljökämparna så skall vi spara energi genom att byta ut våra lampor hemma mot dessa "djävulens" påhittade ljuskällor (möjligen skulle vi kunna spara någon krona om året, men troligen ger det inte någon större vinst):

En glödlampa håller i 1 000 timmar. Den avger 5 % ljus och resten blir värme.

Lågenergilampor håller mellan 6 000 - 10 000 timmar och förbrukar 1/5 av glödlampans energi. 20 % av energin blir ljus och resten blir värme.

Om vi använder detta i ett räkneexempel, så förstår vi att om vi utgår ifrån 10 stycken vanliga 100 watts glödlampor så avger dom ljus för 50 watt per timme (vi räknar på en kw-kostnad på 1 krona för enkelhetens skull) och värme till din bostad med 950 watt per timme, vilket motsvarar ett vanligt elelement och får därmed en timmkostnad på 1 krona, alltså en totalförbrukning på 1000 watt....!

Om vi istället går över till lågenergilampor så skulle motsvarande siffror bli att du får sammanlagt 40 watt ljus till en förbrukning av endast 200 watt och får ut värme på 160 watt, detta ger alltså en förbrukning på 200 watt totalt till en kostnad av 20 öre i timmen, vilket spar 80 öre, då kan man tycka att detta är ju fantastiskt....:-)

Men det finns ett litet "aber" i detta:

För att du ska trivas i din bostad, så behöver du värme och med lågenergilampor isatta, så kommer du att vara tvungen att kompensera dom förlorade värmewatten (790 w eller omräknat 79 öre som kommer till på det insparade 80 öre, en otrolig skillnad på 1 öre mot om värmeeffekten kom från lampor) med motsvarande höjd förbrukning av värme och förmodligen kommer det hela sluta med att världen kommer att översvämmas med kvicksilverinnehållande (var är miljötänkandet där) lågenergilampor och några rika tillverkare av dessa eller en ylltröjsbärande befolkning.....?

Ska man spara energi så kan man göra det genom att se till att alla ytterbelysningar är av typen lågenergi, resten fungerar efter den hederligare principen: Det man förlorar på gungorna, tar man igen på karusellen....:-)

Bor man i hyreslägenhet så kan man kanske tjäna en kortare tid på att byta till lågenergi, tills hyresvärlden upptäcker att han får högre uppvärmningskostnad (20 lägenheter kan kosta honom 15.800 watt, det blir pengar i det långa loppet) och därmed höjer hyran, han lever förmodligen efter samma hederliga princip....:-)

Nu till något helt annat, gårdagens blogg fick svar av Zapata, som påtalade att min teori om att det var SJ som hade godstrafiken i landet på järnväg var helt åt helvete, så kan det gå när inte haspen är på, dock kvarstår faktum att en godsvagn brann upp....:-)

Vidare var han inte särskilt imponerad av mina idéer om att straffa styckmördare och våldtäktsmän hårdare, om detta har jag inget att säga....! Vidare påtalade han att pedofiler är dom enda som håller låg hastighet när dom passerar skolor och daghem, men det är inte av empati för dom stackars barnen, men det är tur att någon respekterar hastighetgränserna....!

Dagen har varit belastad av arbete på norra delen av ön, men som hantverkare man är så slutade man tidigare eftersom det är fRedag......:-)

Aftonen kommer nu att bestå avkoppling, till skillnad från våran gode vän elektrikern M från Ekerö som är på ön och jobbar hans lott blir inte avkoppling utan inkoppling, en av få yrkesgrupper som har rätt att syssla med koppleri utan att dom häktas, vilket osökt leder in på ordspråket: Bättre fly, än sitta häktad....:-)

Denna afton lämpar sig utmärkt för en enklare måltid i skenet av en brinnande kakelugn, hoppsan, nu blev det fel, det är inte kakelugnen som brinner utan det är veden, ve den som trodde annat....:-) Troligen kommer skribenten att avnjuta ett par Whiskey under aftonen, hittade en oöppnad Lagavulin (16-årig) på kontoret, fast kanske låter vi den vara tills svärsöner eller grannar som börjar på G kommer hit, skribenten har andra sorter att ta av i denna kristid som råder, nådens år 2011....:-) Började räkna hur många jag har, men jag tappade tråden....:-)

Avslutar härmed denna enkla skrivelse med att önska er God Natt eller God Morgon, valet är helt och hållet erat eget....!

Grumpy (Glödlampan) Old Man

P.S.
Grannen G kom in, men Wirren orörd, däremot så blev det lite bira och dessutom hittade vi dunken med "dricku" sen Julen, men Hälften fegade och drack "rödtjut" (troligen Chatau Vadå), nu avvecklar jag, hörs i morgon.....:-)

Grumpy (Vikingen) Old Man

6 kommentarer:

  1. Godmorgon på Ön..
    Fan vilket tjat om lampor, har det brunnit eller☺?
    Kanske dags att köpa energilampor, för glödisar säljs väl inte längre.. Du har snott mitt ordspråk om karusellen! Nu ska Rya och jag iväg på utflykt och hem till byn. Hälsa från mig och ha en bra helg! kram/p

    SvaraRadera
  2. Din uträkning gällande lågenergilampor var rätt långsökt.. Vad jag förstår är uträkningen gjord att vi lever med kallare årstid året runt. Den oeldade årstiden behövs det väll ingen tillskott av värme? Eller??
    Det billigaste vore att fylla hemmet med massor av folk då dom avger ca 75w per person men då får dom ta med egen dricka annars blir det dyrare.
    Man kan undra hur du och grannens tarm system mår i dag med tanke på gårdags kvällens lavemang dricku.
    Ha en bra dag Mona

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Jag hälsar Jaktfalken välkommen tillbaka, helt rätt att vi inte behöver värmetillskott under högsommaren men under den ljusa delen av året använder vi ytterst lite artificiellt ljus, kanske skulle man då kunna ha lågenergiljus, men glöm inte faktorn att dessa innehåller kvicksilver, så en sådan som brister gör så mycket skada så att rekomendationen (myndigheternas) är att i rummet som lampan brast skall man inte damsuga upp spillror möjligen sopa och avstå från att vistas i rummet i ett dygn efter olyckan....?
    Kram från Skribenten...!

    SvaraRadera
  5. Då har jag ett tips! Ledlampa på sommaren och bygglampa på vintern gärna 500w som avger mycket värme om du andvänder bygglampa behöver du inte vedpannan.

    SvaraRadera
  6. Bra med tips, men veden för ett helt år går på knappa 4 loppor och kan bytas mot tjänster och gentjänster, förmodligen blir det svårt att göra samma deal med elverket....:-)
    Kanske borde installera dynamo på hemgymmet, som jag äntligen har kommit igång med efter ett längre uppehåll, skulle ju medföra att tvånget på träning blev större...:-)

    SvaraRadera