Besökare idag

måndag 26 mars 2012

Aftonsviden är i gång, men inte på...:-)

Såg att någon hade lagt ut ”Bensinpriset på väg mot 18 kronor litern”, undrar varför man inte skriver att det är på väg mot 20 kronor liter och slipper gnälla över varje krona det går upp, om bensinen kostar 20 riksdaler så gnäller man om det, men att spriten kostar 200 kronor litern det är det tyst om, om man kör upp 10 liter bensin i veckan så är det 200 kronor och det kommer man långt på, men en liter Whiskey kostar minst 300 bagis och det kan man dra i sig på krogen under helgen och efteråt säga: - Fan va kul vi hade i helgen, var ligger konsekvensen i det…J Nä, soppan kan kosta mer utan problem, för nu håller Miljöpartiet på Gotland på och inverterar cykelvägar på ön, alla ska cykla annars är dom miljöbovar och skall hamna i dålig dager…L
Så nu funderar Skribenten på att bli den första riktigt ”miljövänliga” snickaren genom att skaffa en cykelkärra till verktygen och ta jobb på landsbygden, till och från jobbet kommer det att ta 7 timmar och 1 timme per dag kommer att kunna avsättas till ”effektivt arbete” under förutsättning att jag inte behöver komplettera något material, för då blir det övertid, men en riktig miljötänkare betalar säkert full lön för en hantverkare som utför en så hedervärd sak utan att ifrågasätta saken, jag ser redan alla kunder som kommer att köa för denna ”miljövänliga” byggnation…J Ja, eller hur, jävla miljöflummare…L
Såg i dagens blad att ett hus brann ner/upp i helgen i Hellvi, hade brandkåren cyklat då hade det aldrig hänt, så det är verkligen dags att förbättra cykellederna på den här ön, eftersom cyklisterna genererar så mycket skatt till vägbyggen medan bilister endast bidrar med fordonsskatt, besiktningsskatt och bensinskatt, någon stans blev hela logiken fel, så jag lämnar ämnet därhän…J

Allt ska vara så ”miljövänligt” idag och min generation som växte upp under 50- och 60 talet är ju dom största bovarna när det gäller nerskräpning och miljöförstörelse, men där faller logiken också, när detta slit och slängsamhälle skapades så var vi redan så gamla så att våra innovativa skapelser väl mest har att göra med stereon och färg i tv-apparaten, men ännu mer kanske med formgivning att göra, jag fick ett mail av min gode granne G, det är inget nytt mail i sig, men det visar ganska bra hur det var på den tiden när dom enda plastpåsar som man hade råd med var dom som kunde fås om man köpte en limpa, dom diskade man och sen återanvändes dom i ”all evighet”, så dagens ”miljökämpar" har nog slösat mer med naturresurser på kort tid än vad vi äldre har gjort i hela vårt liv, här kommer ett utdrag ur mailet:
Kunden skulle betala i mataffären och den unga kassörskan föreslog att han skulle ta med egna kassar eftersom plastpåsar inte är bra för miljön.
Han bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här ”miljötänkandet” i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet. "Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generationer."
Men vad hade vi på vår tid? Efter långt funderande och sökande djupt i sin egen själ insåg han vad vi hade: Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren, som tvättade dem och återanvände. Så de var verkligen återanvända flera gånger. 
Vi gick i trappor för vi hade inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla och vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundar meter.


Då, tvättade man blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder på vår tid.
Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senast märket. På den tiden hade vi en enda TV eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv:n hade en liten skärm ungefär som en näsduk - inte som halva Gotland.
I köket blandade, vispade vi alltid för hand, vi hade inte maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker i paket använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrénkuddar.
På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband, trappmaskiner mm.


Vi drack vatten från kranen istället för att använda en plastmugg eller flaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut istället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln istället för att kasta hela hyveln bara för att bladet är slött.
På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan istället för att göra föräldrarna till en taxirörelse (öppen 24 timmar) Vi hade ett eluttag i varje rum istället för ett dussintal uttag i en förgrening. VI behövde inte ha en datoriserad pryl som skickar datasignaler 2000 mil ut i rymden för att hitta närmsta restaurang.
Hon hade förstås rätt i en sak - vår generation hade inte miljötänkandet på "vår tid".

Sug på den du, den tiden var fan i mig mer miljöanpassad än det slöseriet som till och med dagens politiska miljörörelse tror att dom har tänkt ut hur man ska lösa…J Att sitta och läppja Latte ur en engångsmugg med plastlock medan man agerar besserwisser visar snarare att dom inte ens själva kan leva upp till vad dom ”kräver” att andra ska göra, inte många hästar i dom stallen, om man säger så…J
Leder osökt tillbaka till alla dom som fördömer Svenska företag i odemokratiska länder, men samtidigt sitter på helgpartyt och skroderar om hur skönt och bra det var på semestern i Thailand, sunkskitar blir nog Skribentens sammanfattning av jönsarna…L

Skribenten fick äntligen lite att svida om och ämnar nu följa flickans råd: Nu är det bara ryggläge som räknas, sa flickan och log…J Så avslutningsfrasen blir som oftast: God Natt eller God Morgon på er energislösare och ”miljöknuttar”…J
Grumpy (Påsdiskaren) Old Man

2 kommentarer:

 1. Jo men det du pratar ju om tiden när ni var små. Hon i kassan menar väl hur er generation är NU.

  Sen tror jag inte en sekund på att barnen gör föräldrarna till taxirörelse, det klarar föräldrarna så bra själva.

  I övrigt håller jag med :)

  SvaraRadera
 2. "Våran" generation är nog fortfarande "småhandlare" vad det gäller överkonsumtion, kollar man på utbudet av produktlanseringar idag så inriktar sig knappast några produkter på "oss" som konsumenter...:-)
  Att föräldrarna är medskyldiga i hög utsträckning till "servicenojjan" är ja benägen att hålla med dig om, men slit nu inte den "finurliga" logiken i stycken...:-)

  SvaraRadera