Besökare idag

måndag 12 september 2011

Skulle inte ha blivit så här.....:-)

Detta blir en blogg som endast är ett svar på min gode vän Oskar´s inlägg på fredagens blogg, skälet till att jag lägger ut det på detta vis är att mitt Googlekonto vägrar att befatta sig med mina försök att svara på ett vanligt sätt.....:-(

Nåväl, här kommer mitt svar till Oskar:
Kära Oskar om jag har "fel" eller inte tänker jag inte ta en debatt om här,mycket är oklart om denna händelse och om din version är "rätt", så ser jag fram mot att höra en intervju där översättningen görs av någon annan än Amerikanare (fick inte din länk att funka), en version av ansvar och skuldfråga hittar du här:

Direkt efter attackerna startades en massiv utredning av FBI. Utredningen kallades PENTTBOM och skulle bli den största och mest omfattande i FBI:s historia,då den involverade 7000 agenter. Året därpå beställde dock USA:s kongress Kommissionen för terrorattackerna mot USA som skulle granska bland annat de kringliggande faktorerna till attackerna, men även utvärdera myndigheternas egna preventiva arbete före, under och efter attentaten. Kommissionens uppgift var även att föreslå eventuella förbättringar inom terroristbekämpningen.

Det militanta islamistiska al-Qaida, som tidigare utfört attacker mot amerikanska mål, fick tidigt skulden för attackerna, både av USA:s regering och media. Ledaren Usama bin Ladin förnekade dock inblandning och kännedom om attackerna. Bin Ladin hade tidigare startat ett ”heligt krig” mot USA.

Det första offentliga framträdandet från Usama bin Ladins sida kom den 16 september 2001, då han gjorde följande uttalande i TV-kanalen Al-Jazira: ”Jag betonar att jag inte utfört den här gärningen, som förmodligen utförts av individer med egen motivation”. Det andra framträdandet kom den 28 september i tidningen Daily Ummat. I intervjun säger bin Ladin följande: ”Jag har redan sagt att jag inte är inblandad i 11 september-attackerna i USA. Som en muslim försöker jag undvika att ljuga. Jag saknade kännedom om attackerna; jag anser inte heller att dödandet av oskyldiga kvinnor, barn och andra människor är goda gärningar. Sådana gärningar är förbjudna, även i krig.”. Enligt USA:s militär fann man ett videoband i ett övergivet hus i Afghanistan cirka en månad efter attackerna. På bandet, som sändes på TV i december 2001, ser man en man som liknar bin Ladin och Khaled al-Harbi prata. På bandet verkar det som att mannen erkänner att han planerat attackerna, även om översättningen var omstridd.

Khalid Sheikh Mohammed.
Den 22 juli 2004 publicerade 11 septemberkommissionen sin rapport. I den fastslås det att attackerna planerades och utfördes av al-Qaida-medarbetare med en budget på cirka en halv miljon dollar. Det fastslås även att hjärnan bakom attackerna var Khalid Sheikh Mohammed.

Det finansiella stödet till kaparna redovisades aldrig genomgående av Kommissionen för terrorattackerna mot USA. De menade att det finansiella spåren var av ”föga praktisk betydelse”. FBI har dock redovisat och bekräftat att finansiellt stöd kommit från Pakistan. FBI:s John Pistole vittnade om detta till kongressen i USA Juli 2003. Dennis Lormel vid FBI:s ekobrottsrotel bekräftade indisk säkerhetstjänst uppgifter om att Pakistanska ISI ligger bakom en överföring på 100 000 dollar till självmordspiloten Mohammed Atta. Detta har kommenterats av bland andra Daniel Ellsberg som är känd för att ha lämnat ut "Pentagondokumenten" under Richard Nixons presidentperiod. Han sa bland annat att det verkar mycket troligt att Pakistan var mycket involverade i 11 September-attackerna. Han jämförde också Pakistanska ISI och CIA med argumentet att det är svårt att påstå att ISI visste något som CIA inte visste.

Den 29 oktober 2004 sände TV-kanalen Al-Jazira ett videoband med Usama bin Ladin, där han tar på sig ansvaret för attackerna.

I mars/april 2006 offentliggjordes ett detaljerat 58-sidigt vittnesmål av Khalid Sheikh Mohammed innehållande många detaljer runt planeringen och genomförandet. Bekännelserna från Sheik Mohammed tillkom under tortyr. Vittnesmålet är en partsinlaga.

I dagsläget har ett antal mindre betydande personer dömts för inblandning i attackerna. Dock har några av de mest betydelsefulla personer inom Al-Qaida tillfångatagits eller eliminerats. Khalid Sheikh Mohammed, som påstås ha bistått bin Ladin med bland annat planering, greps i Pakistan 2003. Usama bin Ladin sköts till döds med två skott av den amerikanska insatsstyrkan Navy SEAL i en planerad attack utanför Islamabad den 1 maj 2011.

Den är stulen från Wikipedia, vill du ha en annan version av det hela så har du den här:

Parter i målet, eller....?

Vad som är "rätt" eller "fel" tror jag knappast att du eller jag är kapabla att säga med säkerhet om du nu inte sitter inne med information som övriga världen saknar....?

Grumpy (Tvivlaren) Old Man

1 kommentar:

  1. Ok, då förstår jag mer vad du menar. Problemet med ditt resonemang är ju att man aldrig kan ta något för sanning om man själv inte varit där. Förutsätter man att alla alltid ljuger tills motsatsen är bevisad kan får man helt enkelt det väldigt jobbigt.

    Man värderar givetvis källor olika men jag håller USA som trovärdiga, trots att de är part.

    SvaraRadera